فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/05
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله های پژوهشی
  • لیلا مردانیان دهکردی، ناهید شاهقلیان صفحه 481
    مقدمه

    نارسایی مزمن کلیه یکی از بیماری های مزمن و تهدید کننده زندگی است. اختلالات ناشی از بیماری و درمان شرایط زندگی را برای این بیماران سخت کرده به گونه ای که این بیماران همواره نیازمند سازگار شدن با شرایط ایجاد شده هستند. این پژوهش به منظور بررسی ارتباط سلامت معنوی با سازگاری در بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع تحقیقات همبستگی است. تعداد نمونه 96 نفر بود و نمونه گیری به صورت سرشماری در میان بیماران تحت درمان با همودیالیز که برای درمان به مراکز همودیالیز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مراجعه می کردند، انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای مشتمل بر سه قسمت: بخش اول مربوط به خصوصیات دموگرافیک، بخش دوم سازگاری با بیماری و بخش سوم سلامت معنوی مورد استفاده قرار گرفت. جهت آنالیز داده ها از آزمون های آماری پارامتریک و نان پارامتریک استفاده شد.

    نتایج

    نتایج حاصل نشان داد 25 درصد افراد دارای سطح سلامت معنوی بالا، 74 درصد افراد دارای سطح سلامت معنوی متوسط و 1درصد افراد دارای سطح سلامت معنوی پایین بودند. بین نمره سلامت معنوی و نمره سازگاری و ابعاد آن رابطه مستقیم وجود داشت (000/0 > p). به طوریکه با افزایش نمره سلامت معنوی، نمره سازگاری نیز افزایش می یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که میان سلامت معنوی و نمره سازگاری و ابعاد آن ارتباط مستقیم وجود دارد، از آنجا که سطح سلامت معنوی در بیماران تحت درمان با همودیالیز در حد متوسط بود، لذا باید ترتیبی اتخاذ گردد که مراقبتهای معنوی بر اساس نیاز بیماران به آنها ارائه گردد تا سطح سلامت معنوی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: سبک های مقابله ای، سلامت معنوی، همودیالیز، بیماری های مزمن، شیوه حل مساله و شیوه هیجانی
  • ابوالفضل سلیمی، فاضل بهرامی، محمد طاهری، سیدجلال یونسی، سمانه حسین زاده صفحه 490

    زمینه و

    مقدمه

    هدف این تحقیق بررسی رابطه عملکرد خانواده و مسئولیت پذیری در نوجوانان دارای نقایص بینایی و نوجوانان عادی بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق علی- مقایسه ای، با استفاده از روش تمام شماری 60 دانش آموز پسر دارای نقایص بینایی و با نمونه گیری چند مرحله ای 150 دانش آموز پسر عادی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس سنجش خانواده (Family Assessment Device) و پرسشنامه مسئولیت پذیری (California Psychological Inventory) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از همبستگی پیرسون، آزمون z فیشر و آزمون t مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    تفاوت آماری معناداری(P>0.96) در متغیر عملکرد خانواده بین گروه دانش آموزان عادی و گروه دانش آموزان نابینا وجود نداشت. اما در متغیر مسئولیت پذیری و نیز ضریب همبستگی بین عملکرد خانواده و مسئولیت پذیری در دانش آموزان عادی با دانش آموزان نابینا تفاوت آماری معناداری وجود داشت(به ترتیب P>1/96; P>0/016).

    نتیجه گیری

    عملکرد خانواده بر روی مسئولیت پذیری نوجوانان نابینا تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، مسئولیت پذیری، نقایص بینایی، نوجوان، خانواده
  • هاشم جبراییلی، علی زاده محمدی، محمود حیدری، مجتبی حبیبی صفحه 500
    مقدمه

    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی با مصالحه در انتخاب همسر انجام شده است.

    روش کار

    تعداد 375 دانشجو (168 پسر و 207 دختر) به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه شخصیت نئو و پرسشنامه ملاک های انتخاب همسر باس (مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از روش های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که بین جنسیت و ویژگی های شخصیتی، سازه برون گرایی، گشودگی به تجربه و وظیفه شناسی با مصالحه در انتخاب همسر رابطه معنی داری وجود داشت و این ویژگی های شخصیتی اثر معنی داری در پیش بینی مصالحه در انتخاب همسر داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که ویژگی های شخصیتی در روابط صمیانه نقش اساسی دارد ولی این نقش زمانی نیرومند است که فرد به طور جدی در این روابط درگیر شود.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، جنسیت، مصالحه، انتخاب همسر
  • میترا راک روا، امرالله ابراهیمی، ویکتوریا عمرانی فرد، عبدالامیر عطاپور، مژگان مرتضوی صفحه 510
    اهداف

    با توجه به شیوع روز افزون مشکلات کلیوی و افزایش تعداد پیوند کلیه، لزوم توجه به مسائل روانشناختی و کیفیت زندگی این بیماران احساس می شود. هدف این مطالعه تعیین رابطه کیفیت زندگی با سلامت روان و نگرشهای نا کارآمد بیماران پیوند کلیه بود.

    روش ها

    در قالب یک طرح پژوهش توصیفی تحلیلی(همبستگی) 96 نفر از بیماران پیوند کلیه مراجعه کننده به بیمارستانهای حضرت علی اصغر)ع) و الزهرا (س) اصفهان در سال 1391 انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات فردی، کیفیت زندگی ویژه بیماران پیوند کلیه (KTQ-25)، سلامت روان(GHQ-12)و نگرشهای ناکارآمد (DAS-26) استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS- 16 و آزمون های آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد بین کیفیت زندگی با سلامت روان رابطه مستقیم و بانگرشهای ناکارآمد وابعاد اختلال سلامت روان (عدم اعتماد به نفس، اختلال در کارکرد اجتماعی و اضطراب / افسردگی)رابطهمعکوس و معنی داری(p<0.001)وجود دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهشنشان داد کیفیت زندگی بیماران پیوند کلیه بعنوان شاخصی از بهبودی و سازگاری آنها توسط نمرات مقیاس سلامت روان ونگرش های ناکارآمد قابل پیشبینی است.ابعاد سلامت روان مثل عدم اعتماد به نفس، اختلال در کارکرد اجتماعی،اضطراب/افسردگی و نحوه نگرش و تعبیر و تفسیر فرد از خود، دیگران و آینده، چگونگی کیفیت زندگی را تعیین می کند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامت روان، نگرشهای ناکارآمد، پیوند کلیه
  • شقایق زهرایی، هادی بهرامی احسان، رضا کرمی نوری، محمد علی بشارت، مریم بیدادیان صفحه 520
    زمینه و هدف

    اگرچه در بدو امر ناباروری به عنوان یک اختلال فیزیولوژیک طبقه بندی می شود، اما تجربه ناباروری فراتر از یک نارسایی فیزیولوژیک، ابعاد روانی و اجتماعی فوق العاده ای می یابد. پژوهش حاضر به منظور تعیین قدرت پیش بینی بازنمایی شناختی بیماری، شخصیت و عامل ناباروری در بهزیستی روان شناختی زنان نابارور صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    60 نفر از زنان نابارور مراجعه کننده به بیمارستان جامع زنان تهران به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. این افراد پرسشنامه های خودگزارش دهی را تکمیل کردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و پزشکی، پرسش نامه بازنگری شده ادراک بیماری، پرسش نامه تیپ شخصیتی D، مقیاس شکوفایی و مقیاس تجربه مثبت و منفی بود. برای تحلیل آماری داده های پژوهش از تحلیل رگرسیون چندمتغیری گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که از میان متغیرهای پژوهش، متغیرهای دوره زمانی (حاد/مزمن)، نتایج و بازداری اجتماعی از قدرت پیش بینی بیشتری در تبیین واریانس شکوفایی برخوردارند که در مجموع توانستند 47% از واریانس شکوفایی را تبیین کنند. متغیرهای دوره زمانی (حاد/مزمن) و هویت از قدرت پیش بینی بیشتری در تبیین واریانس تجربه مثبت برخوردارند، که در مجموع توانستند 37% از واریانس تجربه مثبت را تبیین کنند و متغیر عاطفه مندی منفی از قدرت پیش بینی بیشتری در تبیین واریانس تجربه منفی برخوردار است، که توانست 14% از واریانس تجربه منفی را تبیین کند.

    نتیجه گیری

    بر اساس پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که شکوفایی با دوره زمانی (حاد/مزمن)، نتایج و بازداری اجتماعی رابطه منفی معنادار، تجربه مثبت با دوره زمانی (حاد/مزمن) و هویت رابطه منفی معنادار و تجربه منفی با عاطفه مندی منفی رابطه مثبت معنادار دارد. بنابراین ضروری به نظر می رسد که در مداخلات بالینی درمان ناباروری، برنامه ریزی لازم برای مداخله در سطوح شناختی و نیز هیجانی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بازنمایی شناختی، شخصیت، عامل ناباروری، بهزیستی روان شناختی
  • احلام پامناری، زهره صادقی، کتایون شفیعی، میترا ریحانی صفحه 536
    زمینه و هدف

    اختلال در عملکرد جنسی زنان شایع بوده و باعث کاهش کیفیت زندگی آنان می گردد. ترکیبات حاوی اسید آمینه L– آرژنین به لحاظ تئوری باعث اتساع عروق ناحیه ژنیتال زن شده و می تواند با افزایش جریان خون؛ باعث افزایش تحریک پذیری جنسی گردد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر اسید آمینه L– آرژنین موضعی بر روی عملکرد جنسی زنان می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی دوگروهی (دارای گروه کنترل) دوسوکور می باشد. در پژوهش حاضر 76 خانم 19 تا 58 ساله که از عملکرد جنسی خود رضایت نداشتند، وارد مطالعه شدند تا به مدت 4 هفته از داروی فعال (ژل حاوی L – آرژنین) یا ژل دارونما (قبل از هر بار نزدیکی) بطور موضعی روی ژنیتال خارجی استفاده کنند. از این تعداد به طور تصادفی نیمی(38 نفر) در گروه تجربی (ژل حاوی L– آرژنین) و نیمی در گروه شاهد (ژل دارونما) قرار گرفتند. با استفاده از شاخص عملکرد جنسی زنان روزن (Female Sexual Function Index Rosen)، عملکرد جنسی دو گروه قبل و 4 هفته پس از اجرای مداخله، به کمک نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، در هر دو گروه شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI) در کل مقیاس و در تک تک حوزه ها شامل: میل جنسی؛ تحریک جنسی(برانگیختگی)؛ رطوبت مهبلی؛ ارگاسم؛ رضایتمندی جنسی و درد جنسی، بعد از مداخله به طور معنی داری بهبود یافت (001/ 0> P)، اما دو گروه از نظر بهبود عملکرد جنسی بعد از مصرف دارو (در کل مقیاس و تک تک حوزه ها) تفاوت آماری معنی داری با هم نداشتند(05/ 0< P).

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر L – آرژنین موضعی(ژل فموره) و ژل دارونما هردو به یک نسبت باعث بهبودی عملکرد جنسی زنان گردید و بین این دو دارو تفاوتی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی زنان، اسیدآمینه L، آرژنین، شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI)
  • مریم شریفی، حمید طاهر نشاط دوست، ماهگل توکلی، وحید شایگان نژاد صفحه 547
    زمینه و هدف

    تاکنون پژوهش های متعددی به بررسی وضعیت حافظه در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (ام.اس.) پرداخته اند. با این حال حافظه سرگذشتی کمتر از سایر جنبه های حافظه مورد توجه قرار گرفته است. از این رو با توجه به تاثیر پذیری حافظه سرگذشتی از افسردگی و نیز با توجه به شیوع بالای افسردگی در بیماران مبتلا به ام.اس، هدف از پژوهش حاضر بررسی عملکرد حافظه سرگذشتی در بیماران مبتلا به ام.اس. افسرده و غیر افسرده و مقایسه آن ها با افراد سالم می باشد.

    مواد و روش ها

    به این منظور 52 بیمار مبتلا به ام. اس. (26 بیمار افسرده و 26 بیمار غیر افسرده) و 26 فرد سالم که از نظر سن با بیماران همتا بودند به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II) و آزمون حافظه سرگذشتی (AMT) ارزیابی شدند. اطلاعات به دست آمده با کنترل متغیر میزان تحصیلات از طریق آماره کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج، بیانگر تفاوت معنادار بین سه گروه مورد مطالعه در عملکرد حافظه سرگذشتی بود. به گونه ای که بیماران مبتلا به ام.اس. افسرده کمترین بازیابی خاطرات خاص، بیشترین بازیابی خاطرات عام و بیشترین تاخیر زمانی برای بازیابی خاطرات را داشتند و گروه سالم بیشترین بازیابی خاطرات خاص، کمترین بازیابی خاطرات عام و کمترین تاخیر زمانی را داشتند.

    نتیجه گیری

    با اینکه عملکرد حافظه سرگذشتی بیماران مبتلا به ام. اس. افسرده نسبت به دو گروه دیگر آسیب شدیدتری را نشان می دهد، اما تفاوت بین عملکرد حافظه سرگذشتی بیماران غیر افسرده با افراد سالم نیز معنادار است که می تواند بیانگر اثر متغیر/متغیرهایی به جز افسردگی باشد.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، حافظه سرگذشتی، افسردگی
  • نرگس محمدی صفحه 558
    مقدمه

    از دیربازمطالعه ی رفتار و تفاوت های فردی بر اساس عدم تقارن مغزی در شناخت اختلالات مختلف اهمیت بسیاری داشته است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی مقایسه دشواری های تنظیم هیجان در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر با توجه دست برتری بود.
    روش پژوهش:مطالعه حاضر یک مطالعه علی مقایسه ای بود.30 بیمار دست چپ و 30 بیمار دست راست ازمیان 120 بیمار مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر، به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند که از نظرجنس، سن و تحصیلات همتا شده بودند. آزمودنی ها به دو پرسشنامه ی دست برتری ادینبورگ و مقیاس دشواری های تنظیم هیجان (DERS)پاسخ دادند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس تک متغیری و یومن ویتنی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایجنشان داد که میانگین نمرات دشواری تنظیم هیجان در بیماران دست چپ بطور معناداری ازبیماران راست دست بالاتر بود (05/ 0> P). همچنینبین این دو گروه، از میان خرده مقیاس های دشواری های تنظیم هیجانی، دشواری دست زدن به رفتار هدفمند، دشواری کنترل تکانه و دشواری آگاهی هیجانی تفاوت معنادار داشتند (05/ 0> P).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقدماتی در حمایت از نقشجانبی شدن تنظیم هیجان در اختلالات اتونومیکی عملکردی همچون سندرم روده تحریک پذیرمی باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، دست برتری، سندرم روده تحریک پذیر
  • عباس عطاری، مهین امین الرعایا، محمدرضا مرآثی صفحه 570
    زمینه و هدف

    استعمال سیگار، یکی از رفتارهای غیربهداشتی است که نه فقط سلامت فرد و جامعه را به خطر می اندازد بلکه مهم ترین و قابل پیشگیری ترین علت مرگ ها است. امروزه این رفتار پرخطر در بین جوانان تحصیل کرده رو به افزایش است در این پژوهش عوامل مرتبط با استعمال سیگار و ارتباط آن با برخی خصوصیات دموگرافیک و علایم روان پزشکی گروه هدف مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع مقطعی بود و جامعه آماری پژوهش را 305 نفر از دانشجویان دانشکده پزشکی علوم پزشکی اصفهان تشکیل دادند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه محقق ساخته و پرسش نامه R-90-SCL بود که توسط گروه نمونه تکمیل گردید. روش جمع آوری اطلاعات به روش میدانی از طریق گذاشتن صندوق در محل توزیع پرسش نامه ها انجام شد. اطلاعات پس از ثبت داده ها در نرم افزار 19SPSS محاسبه و جهت تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی و استنباطی (t و خی دو) استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این مطالعه، 6 /4 درصد افراد در حال حاضر سیگاری هستند و 4/ 13 درصد افراد مورد مطالعه سابقه مصرف سیگار دارند. درصد استعمال سیگار در مردان به طور معنی داری بیشتر از زنان می باشد. بین معدل و مقطع تحصیلی و استعمال سیگار رابطه معنی داری وجود دارد. بیشترین راه های آشنایی با سیگار برای اولین بار از طریق دوستان (7/ 35 درصد) بود. از بین علایم روان پزشکی، نمره پارانویید و شکایات جسمانی به طور معنی داری در افراد سیگاری بیشتر از افراد غیر سیگاری بود. نمره ضریب کلی علایم مرضی (General severity index یا GSI) در افرادی که سیگاری هستند بیشتر از افراد غیرسیگاری بود ولی تفاوت معنی دار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع مصرف سیگار در دانشجویان به ویژه مردان که می تواند منجر به معضلات زیادی از نظر جسمی و روانی و عواقب اجتماعی گردد. هم چنین استعمال سیگار افکار پارانوییدی را بیشتر می کند لذا انجام مداخلات پیشگیرانه مصرف سیگار در دانشجویان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سیگاری، خصوصیات روان شناختی، دانشجویان دانشکده پزشکی
  • سهیلا قمیان، محمدرضا شعیری صفحه 581
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، طراحی مقدماتی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد کودکان مبتلا به درد مزمن و کارآزمایی بالینی آن بر روی میزان انعطاف پذیری کودکان 7 تا 12 ساله نسبت به درد بوده است.

    روش

    تحقیق حاضر در دو مرحله انجام شد: در مرحله ی اول، برای طراحی پروتکل، از سویی، منابع مرتبط با درمان پذیرش و تعهد و درمان های روان شناختی کودکان و از سوی دیگر گرته ی اولیه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد کودکان، به همراه مشورت با اعضای انجمن علوم رفتاری و بافتاری، مورد استفاده قرار گرفت. سپس در مرحله ی دوم، این پروتکل مورد کارآزمایی بالینی قرار گرفت. بدین منظور، با توجه به معیارهای درد مزمن، 20 کودک که با توجه به نظر والدینشان آمادگی شرکت در این پژوهش را داشتند، از بیمارستان های تخصصی و فوق تخصصی کودکان تهران، به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند و در گروه آزمایش (10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر)، قرار گرفتند. نسخه ی کودک و نسخه ی والد پرسش نامه ی انعطاف پذیری روان شناختی نسبت به درد، در مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری اول و پیگیری دوم، در هر دو گروه اجرا شد.

    نتیجه

    نتایج این پژوهش نشان داد که در مرحله ی نخست، پروتکل یاد شده، بر اساس گام های هشتگانه با تکالیف والدین و کودکان شکا گرفت و در مرحله ی دوم، گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل تغییر معناداری را در متغیر انعطاف پذیری در مراحل متعدد نمایان ساخته و این تغییر بعد از پایان درمان، در دو مرحله ی پیگیری اولیه و ثانویه، ادامه داشته است.
    بحث: با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که پروتکل یاد شده توانسته مولفه ها و گام هایی را برای مداخله بر روی کودکان مبتلا به درد مزمن، نشان دهد و کارآزمایی بالینی آن بر میزان انعطاف پذیری این کودکان و والدینشان نسبت به درد مزمن اثر بخش بوده است،

    کلیدواژگان: درد مزمن، پذیرش، انعطاف پذیری روان شناختی، ارزشمندی
  • مصطفی نجفی، احمد فروزبخش، مجتبی گشول صفحه 593
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر روانپزشکی از راه دور بر رضایتمندی و هزینه های مراجعان کودک و نوجوان مبتلا به اختلال بیش فعالی- کم توجهی انجام شد.

    روش

    60 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز روانپزشکی در دو شهرستان خمینی شهر و شهرضا به طور تصادفی انتخاب و به شیوه ی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل انتساب شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش (30 نفر) با مراجعه به دو مرکز روانپزشکی که به همین منظور در این دو شهرستان تجهیز شده بود با استفاده از ویدئو کنفرانس توسط روانپزشک فوق تخصص که در شهرستان اصفهان حضور داشت ویزیت شدند. شرکت کنندگان گروه کنترل (30 نفر) با سفر از شهر خود به اصفهان در مطب روانپزشک فوق تخصص مورد معاینه قرار گرفتند. پس از پایان مداخله پرسش نامه ی هزینه- فایده و پرسشنامه ی رضایت بیمار توسط والدین و شخص بیمار تکمیل گردید.

    یافته ها

    تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه رضایت بیمار با استفاده از آزمون t مستقل نشان داد که اگر چه میانگین رضایت مراجعان از راه دور در مقایسه با مراجعانی که به شهر اصفهان سفر کرده اند بیشتر است اما این تفاوت از نظر استنباطی برای تعمیم به جامعه معنادار نیست. همچنین تحلیل هزینه- فایده نشان داد که هزینه گروه آزمایش کمتر از گروه کنترل بود.

    نتایج

    به نظر می رسد روانپزشکی از راه دور تاثیر مطلوبی بر رضایت بیماران و کاهش هزینه آنها دارد و با توجه به توزیع نامناسب روانپزشک فوق تخصص در مناطق مختلف استفاده از این روش می تواند راه حل مناسبی باشد.

    کلیدواژگان: روان پزشکی از راه، اختلال بیش فعالی، کم توجهی، رضایت، هزینه، فایده
  • ماه گل توکلی، مریم خامی، مریم واعظی، نسرین زمانی، اعظم حشمتی صفحه 602
    زمینه و هدف

    کودک آزاری و غفلت ازکودکان از جمله شایع ترین و پیچیده ترین مسایل روانی- اجتماعی جامعه است و پیامدهای جدی عاطفی و رفتاری در کودکی و بزرگسالی دارد. از آنجا که کودک آزاری با دورنمایی از عوامل مثل عوامل فردی در والدین، خانواده به عنوان یک سیستم اجتماعی و عوامل اجتماعی فرهنگی که واحد خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد، مد نظر قرار می گیرد، هدف از این پژوهش بررسی نقش عوامل روانی، اجتماعی و جمعیت شناختی در کودک آزاری بود.

    روش ها

    260 دانش آموز مقیاس خودگزارشی کودک آزاری را تکمیل کردند و با توجه به نمرات آن، دانش آموزان به دو گروه آزار دیده و ندیده تقسیم شدند. از والدین آنها نیز خواسته شد که پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و پرسشنامه SCL90 را تکمیل کنند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که جنسیت کودک، طلاق و نامادری و از میان ویژگی های روانی مادران، پرخاشگری و افکار پارانوییدی با کودک آزاری رابطه معنادار دارد(p<0.001). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان دادکه پرخاشگری، طلاق، شغل مادر و جنسیت کودک، می توانند کودک آزاری را به طور معناداری پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    داشتن عوامل چندگانه خطر ساز ممکن است خطر آزار را ترکیب کند، فهم کامل عواملی که کودکان را در معرض خطر روبرو شدن با بدرفتاری یا آزار قرار می دهد، به گسترش راهبردهای مداخله ای مهم و اساسی کمک می کند.

    کلیدواژگان: کودک آزاری، عوامل روانی و عوامل اجتماعی
  • غلام رضا خیرآبادی، لیلا باباییان، سیما صدری، بهزاد مهکی، نسرین مسائلی صفحات 611-620
    زمینه و هدف

    دانشجویان گروه در معرض خطر ابتلا بیشتر به مشکلات روان شناختی هستند. اگر چه پژوهش های زیادی در این زمینه انجام و به عوامل خطر موقعیتی زیادی اشاره شده است ولی تاکنون مطالعه ای مقایسه ای بین دانشجویان ایرانی و غیرایرانی انجام نشده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه افسردگی، اضطراب، استرس و کیفیت زندگی در دانشجویان غیرایرانی و ایرانی دانشکده های پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به انجام رسیده است.
    مواد و روشها: این مطالعه یک پژوهش مقطعی است که در سال 1392 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به انجام رسید. در این مطالعه از دو پرسش نامه استاندارد شده (DASS یا Depression Anxiety Stress Scale) برای سنجش افسردگی، اضطراب و استرس و نسخه کوتاه (WHO-QOL-Bref یا World Health Organization- Quality of Life) برای سنجش کیفیت زندگی استفاده شده است. داده ها پس از ورود به رایانه با نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های دقیق فیشر، T، آنالیز واریانس چندمتغیره، رگرسیون چندگانه ی چندمتغیره و آزمون همبستگی پیرسون، صورت گرفت.

    یافته ها

    بر اساس پرسش نامه DASS، میانگین نمره اضطراب، افسردگی واسترس در دانشجویان ایرانی و خارجی به ترتیب 11/20±88/28 و 57/33±47/38 بود (001/0 p<). میانگین نمره کیفیت زندگی در حیطه های سلامت جسمی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و محیط زندگی کل دانشجویان مورد مطالعه به ترتیب 1/4±24، 1/4±6/19، 2/2±8/9 و 8/4±2/26 بود. دانشجویان ایرانی به طور معنی داری در حیطه سلامت جسمی و روانی بهتر از دانشجویان خارجی بودند در دو مولفه سلامت اجتماعی و محیط نیز تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود داشت.

    نتیجه گیری

    دانشجویان غیرایرانی از شدت نسبی بالاتری از اضطراب و افسردگی و سطح پایین تری از کیفیت زندگی برخوردار بوده اند، این تفاوت در برخی ابعاد به لحاظ آماری معنی دار بود و نشان دهنده آسیب پذیری بیشتر این گروه از دانشجویان می باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، استرس، کیفیت زندگی، دانشجویان
|
  • Leila Mardanian Dehkordi, Nahid Shahgholian Page 481

    Aim and

    Background

    Chronic Renal Failure is One of the chronic and life-threatening diseases.. these patients require adapting to achieve desirable psycho social and physical health condition. This study was performed to examine the relationship between spiritual health and coping style in patients undergoing hemodialysis treatment.Methods and Materials: This study is a correlation research That done among 96 samples who were refer for treating with hemodialysis to hemodialysis centers affiliated to Isfahan University of Medical Sciences. For data collection, a questionnaire consisting three parts was used; the first part on the demographic characteristics, the second part on the coping style, the third part on spiritual health. The data analyzed by Descriptive and analytical statistical tests.

    Findings

    The result indicated that 25 % of patients had high level, 74% had intermediate level & 1% had low level spirituality. Findings showed a direct relation between spiritual health score and coping score and its dimension (p<0.000). So that increase in the spiritual health score causes increase in the coping score (r=0.445).

    Conclusions

    Level of spiritual health in most patients was moderate and there was direct relation between coping style and spiritual health so for increasing coping with illness care plan should be done base on patient's spirituality needs.

    Keywords: Coping Style, Spiritual Health, Hemodialysis, Chronic Illness, Problem, Based Emotion, Based
  • Abolfazl Salimi, Fazel Bahrami, Mohammad Taheri, Jalal Uonesi, Samaneh Hoseinzadeh Page 490

    Aim and

    Background

    The aim of this study was to determine the relationship between family function and responsibility in adolescents with visual impairments and normal adolescents.Methods and Materials: In this causative-comparative study, 60 male students with visual impairments and 150 normal male students were chosen using general and multistage sampling in Tehran high schools in academic year of 1389-90.

    Findings

    There was no significant statistical difference (P>0.96) between normal and blind students regarding family functioning variable; however, there was a significant association between responsibility and correlation coefficient with family function and responsibility between normal and blind students.

    Conclusions

    The family function was effective on responsibility of blind adolescents.

    Keywords: Family Function, Responsibility, visual impairments, adolescence, family
  • Hashem Jebraeili, Ali Zademohammadi, Mahmood Heydari, Mojtaba Habibi Page 500

    Aim and

    Background

    With attention to increasing age of marriage and young people not wanting to get married, the importance of the study of related variables to facilitate of marriage is be appear. Therefore, the purpose of the present study was investigated the relationship between personality traits and gender differences in compromise in mate selection.Methods and Materials: The design of present study was correlation. Participants were 375 (168 mal and 207 female) students that selected through available sampling from Shahid Beheshti university in education year of 90- 91, and were assessed by employing NEO Personality Test and Buss’ questionnaire of inquiry of criteria for mate selection. Data analysis was conducted by using Pearson correlation and Hierarchical multiple regression analysis.

    Findings

    Result showed that there was a significant relationship between gender and some of personality traits including of openness to experience and conscientious with compromise in mate selection and these variables had significant role in predicting of compromise in mate selection.

    Conclusions

    Result showed that although the personality traits play important role in predicting of compromise in mate selection, to increasing the power of predicting, it is necessary to find other variables in future studies.

    Keywords: Personality Traits, Gender, Compromise, Mate Selection
  • Mitra Rakrava, Victoria Omranifard, Amrolah Ebrahimi, Abdol Amir Atapour, Mozhgan Mortazavi Page 510

    Aim and

    Background

    Due to the increasing prevalence of kidney problems and increase the number of kidney transplants, it is necessary to consider psychological problems and quality of life of these patients. This study was aimed to investigate the relationship between quality of life, general health and dysfunctional attitudes in kidney transplant patients. Methods and Materials: This study was a descriptive-correlation one, and its target population consisted of all kidney transplant patients in Ali Asghar and Al Zahra Hospitals in Isfahan, 2012. The participants were 96 kidney transplant patients. They were selected by available sampling method. The survey tools included demographic form, General Health Questionnaire (GHQ-12), Dysfunctional Attitudes Scale (DAS-26) and kidney Transplant Questionnaire (KTQ-25).Pearson correlation and regression analysis were used.

    Findings

    Analysis of the data showed that there was a significant relationship between quality of life, disturbance in general health and dysfunctional attitudes in kidney transplant patients (p<0.001) There was a significant relationship between quality of life and general health dimensions(lack of confidence, p<0.002) (social dysfunction, p<0.001) and (anxiety/depression, p<0.001).

    Conclusions

    participants with higher scores on general health problems and dysfunctional attitudes had lower quality of life.quality of life in kidney transplant patients appears to be predicted by some psychological variables such as general health indexes.

    Keywords: Quality of Life, General Health, Dysfunctional Attitudes, Renal Transplantation
  • Shsghyegh Zahraie, Hadi Bahrami Ehsan, Reza Kormi Nouri, Mohammad Ali Besharat, Maryam Bidadian Page 520

    Aim and

    Background

    Although infertility is categorized as a physiological disorder at the first level but its experience has a huge psychological and social aspect. The present study aims at determining the predictive power of cognitive representation of illness, personality and the cause of infertility in the psychological wellbeing in infertile women.Methods and Materials: 60 infertile women referred to Tehran Women General Hospital were selected by purposeful sampling method. The subjects filled out the Demographic and medical questionnaire, Illness Perception Questionnaire- Revised (IPQ-R), Type D Scale (DS14), Flourishing scale and Scale of Positive and Negative Experience (SPANE). For statistical analysis of research data, stepwise multivariate regression analysis was used.

    Findings

    Results obtained from stepwise regression analysis indicated that among the studied variables of the research, timeline (acute/chronic), consequences and social inhibition have more predictive power in explaining flourishing variance and could explain flourishing by 47%. Timeline (acute/chronic) and identity have more predictive power in explaining positive experience variance and could explain positive experience by 37% and negative affectivity has more predictive power in explaining negative experience variance and could explain negative experience by 14%.

    Conclusions

    The findings of the study show that flourishing has a negative meaningful relationship with timeline (acute/chronic), consequences and social inhibition; positive experience has a negative meaningful relationship with Timeline (acute/chronic) and identity and negative experience has a positive meaningful relationship with negative affectivity. Hence, programming for cognitive and emotional interventions is assumed necessary in clinical interventions for infertility.

    Keywords: Cognitive Representation, Personality, Cause of Infertility, Psychological Wellbeing
  • Ahlam Pamenari, Zohreh Sadeghi, Katayon Shafiee, Mitra Raihani Page 536

    Aim and

    Background

    Human sexual function is an essential component of life, and Female sexual dysfunction (FSD) adversely affects health, well-being quality of life. The combinations containing L-arginine theoretically lead to vasodilatation of genitalia in women and can, through this mechanism, increase sexual arousal. The goal of this study is to investigate the effects of topical L-arginine on female sexual function.Methods and Materials: This randomized clinical trial was performed on 76 women who were interested in improving their sexual function. They entered the study to apply either of two identical tubes of gel (one L-arginine gel and one placebo gel), to the clitoral hood prior to intercourse for four weeks. The subjects were randomly divided into two groups of experimental (n=38) and control (n=38). Sexual function in both groups before and four weeks after treatment was assessed by Female sexual Function Index Rosen (FSFI). Data were analyzed using SPSS

    Findings

    The obtained results showed, in both groups, the score of total FSFI, and score of each domain including sexual desire, arousal, lubrication, orgasm, satisfaction and pain were significantly increased after intervention (p<0.001), but there was no significant difference concerning sexual function after 4 weeks between two groups (in total scale and in each domain) (p>0.05)

    Conclusions

    Topical L-arginine and placebo equally improved female sexual function and showed no significant difference in two groups.

    Keywords: Female Sexual Function, L, arginine, Female Sexual Function Index (FSFI)
  • Maryam Sharifi, Hamid Taher Neshat Doost, Mahgol Tavakoli, Vahid Shaygan Nejad Page 547

    Aim and

    Background

    Although several research investigated memory status of patients with Multiple Sclerosis (MS), but the autobiographical memory and the role of depression on it have been neglected. Therefore the purpose of this study was to investigate autobiographical memory performance in depressed and non-depressed patients with MS and to compare them with healthy control.. Methods and Materials: In this Causal-Comparative research 52 patients with MS (26 depressed and 26 non-depressed patients) from Kashani hospital in Isfahan in 2012 & 2013 and 26 healthy controls were selected and were assessed through the Beck Depression Inventory (BDI-II) and Autobiographical Memory Test (AMT). The data was analysed with the use of covariance

    Findings

    The results indicated significant (p<0.01) differences in autobiographical memory performance between three investigated groups. Based on the results, depressed patients with MS has less specific memories retrieval, most over-general memories retrieval and most time latency for memories retrieval and healthy control has most specific memories retrieval, less over-general memories retrieval and less time latency for memories retrieval

    Conclusions

    The autobiographical memory performance in patients with MS not only is affected by neurologic injuries but also it is affected by depression. Depression can intensify autobiographical memory dysfunctions and can alter type of memories.

    Keywords: Autobiographical Memory, Depression, Multiple Sclerosis
  • Abbas Attari, Mahin Aminoroaia, Mohammad Reza Maracy Page 570

    Aim and

    Background

    Smoking as a health risk behavior endangers not only the individual but also mommunity health and is one of the reventable causes of death. This risk behavior is growing among educated young people. In this study, we examined factors which were associated with smoking and psychiatric symptoms.Methods and Materials: This is a cross-sectional study. The number of the sample was 305 medical school students in Isfahan university of medical sciences which were selected randomly. The researcher-made questionnaire and the SCL-90-R questionnaire were completed by the samples. The data was gathered by putting a box in the place where the questionnaires were distributed. The data recorded was analyzed in software SPSS19 descriptive and inferential statistics were obtained to analyze data.

    Findings

    Based on the findings 4.6% of the study, students are smokers at present 13.4% have history of smoking and smoking in men was significantly higher than women. There was no significant relation between marital status and residence status. There was significant relation between Education mean scores and levels of education with smoking. There is not significant correlation between smoking and smoking family. The most familiar way to start smoking cigarettes for the first time has been through friends (35.7%). Among psychiatric symptoms, paranoid and somatic complaints were significantly higher in smokers than nonsmokers. GSI score (General severity Index) was higher in smokers than nonsmokers, but the difference was not significant.

    Conclusions

    In considering Smoking prevalence among the students of medical school specially in men can lead to many physical and mental problems, and as it was also shown in this study, the level of paranoid and somatic symptoms in these individuals would increase. Hence, the educational and preventive policies to reduce smoking in young people and to increase their true attitude toward this issue are important at high school and college levels.

    Keywords: Smoking, Psychiatric Symptoms, Students of Medical School
  • Soheila Ghomian, Mohamadreza Shairi Page 581

    Aim and

    Background

    The current research is aimed at The preliminary design of Acceptance and Commitment Therapy Protocol for Children with Chronic Pain (CHACT) and The Initial trial on the psychological Inflexibility in Pain of children 7 to 12 years old.Methods and Materials: The current study was conducted in two stages. In the first stage, for protocol design, on the one hand, the resources associated with acceptance and commitment therapy and psychological therapy for children, And the other hand, the initial version of acceptance and commitment therapy on children and To consult with Association for Contextual Behavioral Science, were used. In the second stage, the clinical trial of the protocol was conducted. Therefore,, 20 children whose according to their parents were prepared to participate in this study and met the inclusion criteria, were selected with available sampling method from specialized and subspecialty pediatric hospitals of Tehran. The children’s were placed in the experimental group (n = 10) and control group (n = 10). The child and parent versions of the psychological Inflexibility in Pain Scale was administered on both groups at pre- test, post- test, the first follow-up and the second follow-up.

    Findings

    The results showed that in the first phase, the designed protocol, Formed by the eight steps and the home works of parents and children. In the second phase, the experimental group compared with the control groups howe dsign if can’t change in the flexibility variable in multiple steps and this change has continue after the end of treatment, first follow-up and second follow-up.

    Conclusions

    According to the results, we can say that CHACT protocol is able to show the components and steps for intervention on children with chronic pain, And clinical data on the flexibility in pain for children and their parents is effective.

    Keywords: Chronic Pain, Acceptance, Psychological Flexibility, Valuing
  • Mostafa Najafi, Ahmad Foruzbakhsh, Mojtaba Gashool Page 593

    Aim and

    Background

    The present study investigates the effect of telepsychiatry on client’s satisfaction and costs children and adolescents with Attention Deficit-Hyperactivity disorder.Methods and Materials: 60 patients admitted to psychiatric centers in Khomeini Shahr city in 1390 randomly were selected and were randomly assigned to the control and experimental groups. Participants in the experimental group (n = 30) with reference to two psychiatric centers, which Therefore in this city were equipped, with using video conference in Isfahan were visited by specialist Psychiatrist. Participants in the control group (n = 30) travel from their city to Isfahan in specialty psychiatric clinic were examined. After completing the intervention cost - benefit questionnaire, the patient satisfaction questionnaire was completed by their parents and themselves.

    Findings

    Analysis of the data from the patient satisfaction questionnaire, by the use of independent t-test, showed that the average tele-Client Satisfaction (3.28) compared with clients who have visited Isfahan (2/86) but the difference is not significant to generalize the population. So, the Cost - Benefit Analysis showed that the cost of the test group (1000) was lower than the control group (31500).

    Conclusions

    It seems that telepsychiatry has desirable effect on patient satisfaction and their costs. Due to poor distribution of specialist psychiatric in different regions, the use of this method can be the appropriate solution.

    Keywords: Telepsychiatry, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Satisfaction, Cost, Benefit
  • Mahgol Tavakoli, Maryam Khami, Mojgan Karahmadi, Nasrin Zamani, Maryam Vaezi Page 602

    Aim and

    Background

    Child abuse is one of the most prevalent and complex psycho-social issues in the society, with serious emotional and behavioral outcomes both in childhood and adulthood. It can be viewed from various perspectives including social/cultural factors impacting the family unit and those associated with individual parents or the family as a social system. The aim of this study was to investigate the role of psychological, social, and demographic factors in child abuse.Methods and Materials: In this descriptive causal-comparative study, 130 abused high school students who attended counseling centers and Alzahra Hospital with accessible sampling and 130 non-abused from 5 section of educational system in Isfahan city via random cluster sampling method were selected according to the cut-off point of self-report child abuse scale. Their parents were also asked to complete demographic questionnaires and SCL90 inventories. Applying Pearson correlation, simultaneous regression, the collected data were analyzed using the SPSS18 software package.

    Findings

    The results indicated that child’s gender, divorce, and presence of a stepmother as well as mother’s aggressiveness, and paranoid thoughts were correlated with child abuse (p≤ 0.001). Furthermore, regression analysis also revealed that aggressiveness, divorce, mother’s job,and child’s gender can predict child abuse.

    Conclusions

    Multiple factors may contribute to increasing the risk of child abuse. Gaining an understanding of these factors can prove helpful in developing effective intervention strategies.

    Keywords: Child Abuse, Psychological Factors, Social Factors
  • Gholam Reza Kheirabadi, Leila Babaeian, Sima Sadri, Behzad Mahaki, Nasrin Masaeli Pages 611-620

    Aim and

    Background

    University Students are at more risk for psychological problems. Although a lot of research in this area pointed out to situational risk factors of this phenomenon، but so far a comparative study between Iranian and non-Iranian has not been done. This study was done to compare the depression، anxiety، stress and quality of life in Iranian and non - Iranian students of the Medicine، Dentistry and Pharmaceutical schools of Isfahan University of Medical Sciences. Methods and Materials: This study conducted in a cross-sectional method on 1392 in Isfahan University of Medical Sciences. In this study، Depression Anxiety Stress Scale (DASS) used for assessing depression، anxiety and stress، and the short form of World Health Organization- Quality of Life (WHO-QOL-Bref) for quality of life assessment. After entering data into the computer، analysis was done using SPSS version 20 software and Fisher Exact tests، T test، Multivariate analysis، multiple regression and Pearson correlation statistical tests.

    Findings

    The mean scores of anxiety، depression and stress in Iranian and foreign students was 28. 88± 20. 11 and 38. 47 ± 33. 57 respectively (p<0. 001). Quality of life scores in the areas of physical health، psychological health، social relationships and environment were 24±4. 1، 19. 6±4. 1، 9. 8±2. 2 and26. 2±4. 8 respectively. Iranian students were significantly better than foreign students in the area of physical، mental، social health and environmental factor

    Conclusions

    Foreign students were different in depression، anxiety and quality of life scores with their Iranian counterparts represents that foreign students are more prone to experience psychological problems.

    Keywords: Anxiety, Depression, Stress, Quality of Life, University Student